Verslavingen
Neem het maar niet zo zwaar. Het woord verslavingen klinkt wellicht eng, maar de meeste verslavingen zijn gemakkelijk te keren. Je kunt verslaafd zijn aan je telefoon, aan app-en, aan chocola, sigaretten of drank, maar ook aan zaken als erkenning, geld, de liefde of seks. Zeer zware verslavingen door drugsgebruik of zware medicijnen zijn vaak een ander verhaal, maar we maken regelmatig mee dat onze aanpak bij enkele mensen met een zware verslaving juist heel goed werkt.
Gezonde benadering
Bijna alle mensen hebben wel afhankelijkheden of verslavingen. Dat zit nu eenmaal in ons mensen. Korte termijn bevrediging van behoeften helpt ons om pijn af te dekken en gevoelens die we niet wensen te vermijden. Dat waarmee we onszelf een bevredigend gevoel geven werkt vaak maar kort en herhaling van het gebruik of een routine liggen al snel op de loer. Dan blijkt dat we veel vaker ‘ons middel’ moeten gebruiken om er nog enige verlichting door te ervaren en hoe vaker we het gebruiken hoe meer we het nodig hebben en hoe kleiner het ‘positieve’ resultaat. Een natuurlijk fijn gevoel dat we door te gebruiken konden overstijgen heeft geleid tot een surrogaat gevoel dat het natuurlijke gevoel niet eens meer kan evenaren. Ja, dan zijn we afhankelijk c.q. verslaafd.
Het tij keren
Het tij kun je niet keren door uitsluitend af te rekenen met de verslaving. Je loopt dan het risico op een andere verslaving die min of meer hetzelfde oplevert. Een voorbeeld: Zo kan je een rookverslaving stoppen waarna bijvoorbeeld een seksverslaving ontstaat. In beide gevallen hebben het middel dan wel de activiteit een verhoging van het dopamine niveau tot gevolg. Dopamine draagt bij aan onze beleving van geluk. We hebben dopamine nodig. Bij een gebrek hieraan kunnen we depressieve klachten krijgen en het is dus handig om ervoor te zorgen dat we er genoeg van hebben.
Het is echter wel belangrijk om dat op een gezonde manier te doen. Bijvoorbeeld door depressieve klachten aan te pakken. Door te gaan bewegen in plaats van nare gevoelens te verdringen met genotsmiddelen, omdat anders je natuurlijke dopamine niveau nog verder daalt en je afhankelijkheid in het ervaren van geluk dus toeneemt. Naast het aanpakken van de verslaving is het dus zaak uit te zoeken waarom je überhaupt iets nodig leek te hebben. Wat is je pijn?
Het beste is om eerst eens kennis te maken tijdens een gratis consult. Een afspraak maken is heel laagdrempelig. Als jij je naam, email adres en telefoonnummer invult bellen wij jou? Eenvoudiger kan het niet en het is zonder enige verplichting. Doe maar, want het is echt niet zo dat we jouw gebruik in de weg gaan staan. Jij bepaalt zelf wat je doet en hoe ver je gaat.