Onrust, innerlijke rust en piekeren
Over het algemeen wordt met onrust in het hoofd bedoeld dat we maar blijven denken en dan ook nog eens heel negatieve gedachten hebben. Mensen die innerlijke rust ervaren laten zich daarentegen niet heen en weer slingeren door hun eigen emoties of gedachten. Het is dus logisch dat we ons hoofd rustiger kunnen krijgen door beter om te leren gaan met onze emoties. Wanneer emoties net zo gemakkelijk verdwijnen als ze komen en we al onze gedachten laten voor wat ze zijn komen we vanzelf van die onrust af. Dan ontstaat innerlijke rust
Er zijn echter veel destructieve gedachtepatronen. De meest hinderlijke is wel het bekende piekeren. Het almaar herkauwen van gebeurtenissen of nog erger dingen waarvoor we bang zijn dat ze gebeuren, maar die niet eens echt gebeurd zijn. Zo’n denkspiraal veroorzaakt stress, onzekerheid en somberheid.
Piekeren is schadelijk voor innerlijke rust. Als je piekert ben je niet in het hier en nu. De situatie in je hoofd is dan bedreigender dan de actuele situatie waarin jij je bevindt.
Helpt mediteren?
Hele volksstammen roepen dan dat mediteren de oplossing brengt, maar is dat wel altijd waar of leidt dit advies net zo vaak tot teleurstelling? Het doel van meditatie is om afstand te nemen van je geest en je gedachten te laten voor wat ze zijn. Het gaat er bij meditatie echt om dat je tijd neemt om te ontdekken wat er werkelijk in je omgaat. Ga daar als beginneling maar aan staan. Immers, je moet daarvoor in het hier en nu een staat creëren, terwijl de staat in het hier en nu er één van onrust is. Het mediteren wordt dan ingezet als strijd tegen de onrust, terwijl het bij piekeren nu juist gaat om het staken van die ‘innerlijke strijd’ door het omarmen van de onrust.
Uiteraard gaat het bij meditatie ook om acceptatie, maar waarom zouden we het als activiteit steeds moeten herhalen? Hoe goed moet ik er in worden om zo iets te bereiken? Hoe lang gaat dat duren? Meditatie wordt dan veelvuldig als extra activiteit ingezet, terwijl de onrust uiteindelijk toch niet beheersbaar wordt, omdat er alleen wordt ‘afgelakt’ en meestal niet met de ‘onderliggende roest’ wordt afgerekend. Bovendien kan de stress en het gepieker dan toenemen als je denkt ‘ik moet eigenlijk mediteren’.
Persoonlijke groei
Wat nou als het effectiever is om als persoon te groeien in sociaal-emotionele opzicht. Dit zorgt ervoor dat je vaker in het hier en nu bent; er minder gemakkelijk uit geraakt. Gaande het proces zien we dan of het voor jou zinvol is om daarnaast te mediteren of niet. Mindfulness meditatie*) is dan één van de populairste vormen van meditatie. Het kan echter ook zo zijn dat goed leren ademen je meer soelaas biedt als specifieke activiteit. Dat wordt al gauw een gewoonte en ademen doen we toch al dag en nacht.
Het is dus hoe dan ook belangrijk om jouw vliegwiel voor persoonlijke groei in werking te zetten. Een beproefde manier om dat te doen is met de co-training “De Kortste Klap naar Meesterschap”. Deze zorgt al 20 jaar voor bijzondere resultaten. Daar bereik je gegarandeerd je doel. Zet de eerste stap. Dat is een gratis consult om jouw wensen en uitdagingen te bespreken.