Negatief zelfbeeld

Iedereen voelt zich weleens onzeker: zie ik er goed uit, durf ik hem /haar te vragen voor een date, was mijn presentatie wel interessant genoeg, etc? Dit is heel gewoon, maar als de onzekerheid je leven en gedrag gaat beheersen en negatieve gedachten je eigenwaarde en zelfvertrouwen aantasten, heb je misschien last van een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld wordt ook wel een laag zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex genoemd.

Als je een negatief zelfbeeld hebt, heb je de neiging om jezelf, de wereld en je toekomst negatiever en kritischer te zien dan deze in werkelijkheid is. Als je voor uitdagingen komt te staan, twijfel je of het je gaat lukken, en misschien vermijd je ze. Mensen met een negatief zelfbeeld hebben moeite om een goede eigenschap te noemen, en leggen de nadruk op hun negatieve eigenschappen, zoals ‘Ik ben oninteressant’, ‘Ik kan helemaal niets’ of ‘Het lukt me toch niet’. Je kunt je hierdoor angstig, verdrietig of neerslachtig voelen. Het negatief zelfbeeld kan betrekking hebben op je innerlijk (dom, saai, oninteressant), op je uiterlijk (te dik, te dun, niet mooi genoeg), op je kwaliteiten (niets lukt, doe het nooit goed) of op jezelf als geheel (waardeloos, loser).

Wat is wenselijk?

Een gezond zelfbeeld houdt het midden tussen te weinig en te veel eigendunk. Het is een realistisch beeld van wie je op enig moment in je ontwikkeling bent. Dat beeld kan dus nog groeien zonder dat er sprake zal zijn van te veel eigendunk, wanneer je je persoonlijk leiderschap verder ontwikkelt.

Wanneer jij jezelf voldoende waardeert heb je over het algemeen prettiger relaties, sta je vaak positiever in het leven en ervaar je meer welzijn. Ten aanzien van het proberen van nieuwe dingen ben je ook positiever. Je krijgt dan meer een Pippi Langkous mentaliteit, zo van: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”😉
Wat zal ik nu doen?

Het beste is om eerst eens kennis te maken tijdens een gratis consult. Dan kan je kennismaken met onze coaches. De training ‘De Kortste Klap naar Meesterschap‘ is vervolgens een goede keuze.