Gebrek aan zelfvertrouwen

Onzekerheid is een uiting van een laag zelfvertrouwen. Daarom geven we graag ook aandacht aan het thema zelfvertrouwen. Mensen die onzeker zijn zeggen dan ook een laag zelfvertrouwen te hebben. Is dit bij jou niet het geval vraag jezelf dan eens af of het gevoel van onzekerheid niet een terecht gevoel is? Wanneer ervaar je het? Is het bijvoorbeeld wanneer je aan de toekomst denkt, dan is onzekerheid niet meer dan logisch. Je weet immers niet wat de toekomst brengt, je gevoel van onzekerheid klopt dan gewoon. Je zult dit gevoel van onzekerheid dan gemakkelijk accepteren, waardoor je rustig de toekomst in stapt. Dat is dan weer zelfvertrouwen.

Veiligheid

Zelfvertrouwen heeft veiligheid nodig. Zelfvertrouwen laat ons vrij handelen. Vrij van schaamte, vrij van schuldgevoel, vrij van de angst of paniek. Het gaat dus om onze basis, het gevoel er te mogen zijn. Heb je gebrek aan zelfvertrouwen, dan is het zaak om op die diepere lagen te acteren. Daar is mogelijk iets uit balans.

Er wordt vaak geprobeerd om zelfvertrouwen op gedragsniveau te vergroten door goedbedoelde adviezen. Het zou kunnen dat dit je helpt, maar doorgaans leidt het slechts tot een masker. Een masker dat bedoeld is te voorkomen dat anderen dwars door je heen kijken en zouden zien wat jij diep van binnen over jezelf denkt. Het is een schil, een muurtje waarachter je dan in de illusie van veiligheid verkeert. Zo kan de illusie van zelfvertrouwen ontstaan, maar op momenten dat je bang wordt dat anderen toch kunnen zien wat er achter jouw muurtje is zul je de kijkgaatjes dichtplamuren met verslavingen.

Het is een wijs besluit wanneer je hulp wenst bij het in balans brengen van die diepere lagen. Vroeg of laat kom je er achter dat dit de enige weg is. Als je wilt mag je dit wijze besluit uitstellen, maar je weet nu dat die keuze leidt tot langer lijden.

De volgende stap

Het beste is om eerst eens kennis te maken tijdens een gratis consult. De training ‘De Kortste Klap naar Meesterschap‘ is vervolgens een passende keuze.