Faalangst

Symptomen en klachten bij faalangst:

  • Transpireren
  • Trillen
  • Snel kloppend hart
  • Hoge adem/ hyperventilatie
  • Blozen
  • Trillende stem
  • Paniekaanval
  • Blokkeren

Faalangst heeft alles te maken met wat je denkt dat andere mensen van jou zullen vinden. Vaak maken de vele pogingen om deze faalangst onder controle te krijgen de zaak alleen maar erger. Je wilt dolgraag van je faalangst af, maar hoe dan?

Zo werkt het

Je zou graag je mening willen geven, maar omdat je faalangst hebt zwijgt je. Jouw input is toch niet zo relevant. Misschien ga je zelfs wel af. Merken ze dat je het niet begrepen hebt. Je hebt het goed gedaan, maar bent bang dat je zomaar door de mand kan vallen. Met sporten is het al net zo. Je zou zelf moeten scoren, maar bent bang dat je mist. Dan toch maar een assist. En als je denk dat het je niet lukt, maar als door het noodlot getroffen wordt jij om jouw mening gevraagd, dan verkramp je, krijgt een brok in je keel en gaat zweten.

Daarna resten boosheid, teleurstelling of verdriet. ‘Zie je wel, ik kan het niet!’ Je gaat situaties mijden, want dan kan het in ieder geval niet fout gaan. Dat je door te vermijden juist kansen mist en dat dat is wat er fout gaat wil je liever niet weten, want je zegt steevast: ‘Ja, ik weet het, maar ja! Anders gaat het ook fout!’ Zo jammer dat je door je faalangst niet voluit kunt genieten van het leven.

De volgende stap

Hoe mooi zou het zijn als je hiervan verlost kunt worden, zonder de nadruk te hoeven leggen op die faalangst, want daar wordt het immers niet beter van. Er bestaan echter geen populaire kunstjes. Soms is het de ademhaling, de verwerking van oud zeer of de visualisatie van hoe het zal zijn die bevrijdend werkt. Meestal is het echter een combinatie van deze en andere zaken. En dan is het voorbij, eindelijk!

Dan is het wel zaak nu in actie te komen. De eerste stap is een gratis consult. Leer de mensen kennen die jou zullen begeleiden en pas als je vertrouwen voelt zet je de volgende stap. We raden je dan onze training ‘De Kortste Klap naar Meesterschap‘ aan.