Twijfel / besluiteloosheid
Hier lees je over besluiteloosheid, niet kunnen kiezen, onzekerheid, twijfel, dilemma, maar ook spijt. Normaal gesproken kunnen we goede beslissingen nemen, niet twijfelen, daadkrachtig doch geduldig zijn. Je kunt wachten omdat een keuze nog niet goed voelt, maar op enig moment kun je dat alles niet meer en ben je ineens besluiteloos. In dat geval is er vaak sprake van stress. Door de stress kunnen we wellicht niet goed voelen en dat is dan de reden dat we het maken van een keuze uitstellen. Prima.
Besluiteloosheid of twijfelen als grondhouding ontstaat wanneer we met ons hoofd graag iets willen, maar ons gevoel daartegen opspeelt, ‘nee’ zegt. Natuurlijk kunnen we ons gevoel vaak wegredeneren. We doen dan iets waarvan we eigenlijk weten dat het wellicht niet zo’n goed idee is, maar ja, we willen het zo graag. Zo’n situatie moeten we vaak met spijt bekopen. Gebeurt je dat keer op keer, dan weet je niet meer wat je nou wilt en ontstaat besluiteloosheid of twijfelen.
De reden
Als dat het geval is heeft het geen zin om overal tips en trucs vandaan te halen over hoe om te gaan met besluiteloosheid en twijfelen. Je gaat ze waarschijnlijk toch niet gebruiken en doe je dat wel, dan leiden ze niet tot een oplossing. Wellicht is de oorzaak van jouw besluiteloosheid of twijfel namelijk onzekerheid of het gevolg van chronische stress of een verslaving. Wellicht ben je te gericht op anderen en wil je wat zij hebben, maar je kunt hen (financieel) eigenlijk niet bijbenen. Je staat dan niet voor die ene keuze en vervolgens voor die andere, maar de keuze iets te willen doen of hebben om ergens bij te horen.
Ja, wellicht wil je er niet alleen bij horen, maar ook overal bij zijn. Tegenwoordig zijn veel mensen bang om iets te missen. Door voor het ene te kiezen sluiten ze het andere uit. Ook lastig. Toegegeven ook de luxe van keuzevrijheid verlamt. Hoe ruimer de keuze des te moeilijker kunnen we kiezen. Barry Schwartz schreef hier een boek over met de titel ‘Paradox of choice’. Hij richt zich in dit boek op een van de grondbeginselen van onze westerse samenleving: keuzevrijheid. Hij is van mening dat meer keuze niet bevrijdt maar verlamt, dat de mens er eerder ontevredener dan gelukkiger van wordt. Dat is inderdaad wat we ervaren wanneer we besluiteloos zijn.
Een onbekende ‘vijand’
Van een onbekende ‘vijand’ kan je niet winnen. Vaak zit onder besluiteloosheid dus een diepere oorzaak. Het herkennen en erkennen van die oorzaak geeft vervolgens richting aan de route om het tij te keren.
Het beste is om eerst eens kennis te maken tijdens een gratis consult. Vervolgens zou de training ‘De Kortste Klap naar Meesterschap‘ heel goed kunnen passen voor jou.