Paniekaanvallen

PK2 gebruikt liever het woord paniekaanvallen dan paniekstoornis. Word je regelmatig overvallen door een korte, hevige angst dan wil dat namelijk niet zeggen dat je dit fenomeen als ware het een ziekte moet duiden.

Een paniekaanval is een intense aanval van angst en spanning en kan als heel heftig ervaren worden. In Nederland heeft bijna 4 procent van de mensen wel eens een paniekaanval gehad. Zowel lichamelijke als psychische klachten zijn kenmerkend voor een paniekaanval. Je kunt het gevoel krijgen gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook kun je het gevoel krijgen los van jezelf te staan. Daarnaast kun je klachten krijgen als koude rillingen, misselijkheid, zweten, trillen, druk op de borst en een gevoel van ademnood of verstikking.

Behandeling

Een paniekaanval kan wel eens voorkomen. Er wordt gesproken van een stoornis als de aanvallen regelmatig terugkeren. Dat is echter lang niet altijd waar. Wij hanteren het woord paniek- of angststoornis pas als het normale dagelijkse leven er door ontwricht raakt. Zo ver hoeft het echter meestal niet te komen bij paniekaanvallen.

Met de juiste behandeling kan een paniekstoornis vaak sterk verbeteren. Meestal bestaat zo’n behandeling uit medicijnen (antidepressieve of kalmerende middelen), cognitieve gedragstherapie, of een combinatie van beide. Zolang er geen sprake is van een stoornis, maar van regelmatige paniekaanvallen lijkt medicatie ons geen goed idee. Er wordt echter wel vaker naar medicijnen gegrepen dan nodig is, doordat er in de reguliere zorg (tegen de zin van de zorg zelf in) maar beperkte tijd en aandacht is per patiënt. PK2 heeft dan ook zo z’n eigen manier om met paniekaanvallen om te gaan. In de meeste gevallen hebben paniekaanvallen te maken met aarding, ademhaling en de wijze waarop mensen betekenis geven aan hun ervaringen.

De volgende stap

Regelmatig is er sprake van onderliggend trauma of een minder ontwikkeld emotioneel deel waar men niet bewust van is en waar men onbewust bij weg wenst te blijven. Als dit een enkele keer of met regelmaat getriggerd wordt of lijkt te worden lokt dit de paniekaanvallen uit.

PK2 helpt gepassioneerd mensen met paniekaanvallen. De eerste stap is een nadere kennismaking om vertrouwen te krijgen in de mensen die jou begeleiden. Je kunt daarom gebruik maken van een gratis consult. Dit gratis consult geeft vaak al verlichting. De training De Kortste Klap naar Meesterschap is vervolgens een goede keuze voor jou.