Blog: Management bubbels

Door: Dieneke van Dijken, PK2 trainer en coach

We hadden laatst een mooi open gesprek bij het MT van één van onze klanten. Het ging over hoe je als MT mooie dromen hebt voor de organisatie. Samen creëren, een inspirerende energie. “En op de één of andere manier belanden we daarna, wanneer we ons weer op de werkvloer begeven in een energie van ‘voorkomen’.” Iets voorkomen is tegen iets zijn, iets niet willen laten gebeuren. Het is weerstand. Iets creëren, is voor iets zijn, open staan.

Zodra de managers geraakt worden in hun angst, en die is voor iedereen persoonlijk en heel menselijk, keert de energie zich. Bij de één gaat het over niet het sukkeltje willen zijn dat faalt. De ander wil niet afgewezen worden. Weer een ander spreekt z’n onderbuikgevoel niet uit, omdat hij graag aardig gevonden wil worden. Hier ontstaat allerlei gedragingen die niet bijdragen aan verbinding en creatie.

Zo ontstaat een ‘MT bubbel’, een visie die niet geworteld is in het gevoel. Een losstaande visie, waar ook de medewerkers zich dan moeilijk aan kunnen verbinden. Onze Welzijnsmonitor liet dit mechanisme ook al zien in het onderste en het bovenste punt.

De weg hieruit is om in eerste instantie als manager in jezelf uit het hoofd en in het gevoel te komen. En je bewust te worden van hoe jouw gedrag er niet aan bijdraagt dat er meer verbinding komt, maar vaak juist minder. In een MT is er een veilige sfeer nodig waar deze angsten en twijfels, open besproken kunnen worden, en zeker niet bediscussieerd. Om steeds weer met elkaar de inspiratie te vinden, de eenheid met elkaar als team te voelen en uit te stralen. Zodat zij een baken van rust zijn in de organisatie.

Dit pad bewandelen wij met deze groep mensen. Blijven dromen, maar dan wel met de voeten op de grond.