Blog: De magie van jezelf zijn

Door: Nienke Terne, PK2 trainer en coach

In toenemende mate lijken we meer moeite te hebben om te functioneren in onze samenleving. Dit komt mijn inziens omdat we het contact zijn kwijtgeraakt met wie we werkelijk zijn. We weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven. We zijn zo afgestemd op alle prikkels om ons heen waardoor we simpelweg vergeten te luisteren naar onze innerlijke wensen.

In de samenleving waarin wij leven is dat ook niet zo vreemd. We leven in enorme welvaart waarin alles mogelijk lijkt. We kunnen alles, we mogen alles. We reizen de wereld over en kunnen studeren wat we willen. Alles moet leuk zijn en we moeten genieten van alles. We willen voldoen aan het volmaakte plaatje. We denken dat het leven maakbaar is. Als we niet aan de verwachtingen van onszelf en anderen blijken te kunnen voldoen, krijgen we het gevoel dat we falen. Dit ondermijnt ons zelfvertrouwen en we belanden in een vicieuze cirkel naar beneden.

Dat maakbaarheid een illusie is, maakt Corona ons pijnlijk duidelijk. Wellicht is de huidige onrust een signaal om weer te gaan luisteren naar onszelf. Mijn transformatie begon ook met een steeds groter wordende onrust in mezelf.

Ik zat gevangen in mijn hoofd door pijn af te blokken en intuïtie af te doen als ongepast en eng. Ik wilde voldoen aan het plaatje van de onafhankelijke vrouw. Ik vond dat ik moeiteloos een drukke baan met een samengesteld gezin met 5 kinderen moest kunnen combineren. Daarnaast vond ik dat alles altijd leuk en positief moest zijn. Ik zorgde voor de mensen om mee heen en cijferde mezelf weg en paste me aan. Dit gedrag werd geprezen door anderen en door de bevestiging was ik gaan geloven dat dit mijn ware ik was. Ik hield dit beeld zelf maar wat graag in stand want zo voldeed ik immers aan de eisen van mezelf en anderen. Ik voelde me regelmatig schuldig omdat ik te kort schoot als vrouw, moeder, werknemer of vriendin. Ik deed het dus nooit goed genoeg.

Ik liet emotionele pijn, zoals het schuldgevoel, niet toe omdat ik dacht dat het me kwetsbaar maakte. Kwetsbaar stond synoniem voor zwak en zwak mocht ik niet zijn. Het was comfortabel en veilig om te blijven handelen zoals ik altijd deed. Innerlijk werd het conflict alleen maar groter. Doordat ik mijn emotionele pijn bleef afwijzen, verloor ik namelijk meer en meer contact met mijn eigen diepere zelf en dat begon steeds meer te knagen. Ik voelde het verlangen om op zoek te gaan naar mijn binnenwereld omdat het me integreerde, maar ook omdat ik de noodzaak voelde. In deze innerlijke zoektocht ontdekte ik dat ik een deel van mijzelf angstvallig verborgen hield. Het mocht er niet van mezelf zijn. Ik had mezelf immers getraind om te allen tijde te blijven voldoen aan mijn zelfgecreëerde beeld als onafhankelijke vrouw.

Het toelaten van mijn emotionele pijn heeft me veel opgeleverd. Zo ontdekte ik het volgende in mezelf:

De ontdekking dat ik meer was dan dat zelfgecreëerde beeld, was een openbaring voor mij. (met dank aan de “kortste klap naar meesterschap” die ik volgde bij PK2) Ik was me jarenlang niet bewust van mijn eigen potentieel. Ik ben blij dat ik naar het innerlijke verlangen ben gaan luisteren. Ik ben dankbaar voor de spiegels die ik van anderen voorgehouden heb gekregen om mezelf te ontdekken. Achter mijn kwetsbaarheid bleek namelijk juist mijn talent te zitten. De innerlijke reis heeft mij zoveel gebracht dat ik er zelfs mijn passie in heb gevonden.

Doordat ik het zelfgecreëerde beeld heb kunnen loslaten lukt het me zonder schuldgevoel mezelf te zijn. En juist doordat ik kwetsbaar mag zijn, voel ik me sterker dan ooit. Vroeger had ik dit egoïstisch gevonden om zoveel aandacht op mezelf te richten. Maar nu weet ik dat ik hierdoor juist meer te geven heb en echt in verbinding kom met mensen.

Mijn passie is mensen te inspireren en begeleiden hun eigen unieke talent te ontdekken achter hun kwetsbaarheid. Ik geloof dat in de huidige samenleving bewustere mensen en organisaties het verschil gaan maken. Als kwetsbaarheden niet meer verborgen hoeven worden en medewerkers echt zichzelf kunnen zijn met al hun talenten, zullen alle systemen (teams) beter functioneren en zal er meer (werk)geluk ontstaan.

Tenslotte wil ik afsluiten met 10 tips (met dank aan Brené Brown) die mij helpen om los te laten en dicht bij mezelf te blijven: