Als we het denken te weten wordt het tijd om te ervaren wat al die theorieën over...

...communicatie, management en leiderschap werkelijk inhouden.

Als we het denken te weten wordt het tijd om te ervaren

Faalangst, hoe verzin je het

Geschreven door: 

Iedere staat van zijn wordt in onze fysiologie gerepresenteerd door een cocktail van neurotransmitters. Wanneer we ruzie aan het maken zijn en vervolgens poeslief de telefoon aannemen, verandert die cocktail resoluut. Tijdens het telefoon gesprek kun je heel goed blij zijn, maar op het moment dat je weer ophangt kan de boosheid door de herinnering aan wat je ook weer aan het doen was zomaar weer terug zijn. Je voelt je weer boos en dus is ook de cocktail weer anders.

Faalangst is niet aangeboren. Wanneer we de faalangst beschouwen als een staat van zijn, of een schakeling of stapeling van staten, dan voel je vast wel aan dat faalangst het gevolg is van een aangeleerd ineffectief patroon, veroorzaakt door ervaringen  en feed back in het verleden.

Dit patroon is een ‘self fulfilling profecy’ geworden.  Omdat je bang bent te falen doe je bepaalde dingen liever niet. Maar door die dingen niet te doen faal je evengoed. Vechten, je ertegen verzetten, je eroverheen zetten, jezelf dwingen of wegvluchten uit de realiteit het mag allemaal niet baten. Op korte termijn brengt dat wellicht even opluchting, maar op de lange termijn wordt je faalangst alleen maar bevestigd.

Als verzet niet werkt, wordt het tijd eens een andere strategie te gebruiken.  Die strategie wordt je in ‘De kortste klap naar Meesterschap’ op dezelfde natuurlijke wijze aangeleerd als waarop de faalangst is ontstaan.